Categorii Categorii
Prima   |  Presa   |  Noutaţi  |  Clarificări privind Decizia Consiliului Concurenței referitoare la ajutorul de stat acordat întreprinderii SE Bordnetze (Sumitomo)

Clarificări privind Decizia Consiliului Concurenței referitoare la ajutorul de stat acordat întreprinderii SE Bordnetze (Sumitomo)

           
09.08.2024   122 Accesări    

9 august 2024, Chișinău - Președintele Consiliului Concurenței, Alexei Gherțescu, a susținut o conferință de presă în care a oferit clarificări privind cazul întreprinderii „SE Bordnetze" (Sumitomo). 


Contextul și Circumstanțele de Fapt

În 2015, compania internațională Sumitomo Electric Bordnetze, un investitor de renume, și-a manifestat interesul de a investi în Republica Moldova, alegând municipiul Orhei pentru construirea unei uzine. Primăria Orhei, împreună cu ÎM „Servicii Comunal-Locative Orhei", a semnat mai multe acorduri cu această întreprindere, pentru a facilita realizarea investiției. Acordurile prevedeau că întreprinderea va construi o uzină în Zona Economică Liberă Bălți, subzona Orhei, iar după finalizarea construcției, clădirea să devină proprietate municipală, urmând să fie transmisă companiei în locațiune.


Acordurile prevedeau că SE Bordnetze va construi uzina folosind propriile resurse financiare. Întreprinderea a ales o companie de construcții străină fără consultări prealabile cu Primăria Orhei, fără desfășurarea procedurilor competitive de achiziții publice, și a realizat toate lucrările conform propriilor cerințe. După finalizarea construcției, clădirea a fost înregistrată ca proprietate municipală și transmisă înapoi companiei în locațiune. În schimbul acestei investiții, compania SE Bordnetze a fost scutită de plata chiriei pentru imobilul utilizat pentru o perioadă de câteva zeci de ani, cu scopul de a compensa costurile suportate pentru construcție.


Evaluarea de Piață și Identificarea Ajutorului de Stat

În cadrul examinării dosarului, Consiliul Concurenței a recepționat de la părți un raport de evaluare de piață a clădirii, care a fost pregătit de un evaluator independent, la solicitarea întreprinderii, în procesul de pregătire a acordurilor cu Primăria Orhei. Conform acestei evaluări, valoarea de piață a clădirii era semnificativ mai mică decât valoarea investițiilor declarate de întreprindere.


Prin urmare, diferența dintre valoarea scutirilor de plată pentru locațiune, calculate pe baza valorii declarate a investițiilor, și valoarea de piață a clădirii conform evaluării prezentate a fost considerată ca ajutor de stat. Acest ajutor nu a fost autorizat de către Consiliu înainte de încheierea acordurilor între Primăria Orhei și întreprindere, așa cum prevede legislația în vigoare. Prin urmare, ajutorul de stat a fost declarat ca fiind ilegal.


Clarificări Suplimentare privind Decizia

      1. Lipsa aplicării unei amenzi:

Consiliul Concurenței subliniază cu fermitate că nu a aplicat nicio amendă întreprinderii SE Bordnetze. Contrar informațiilor vehiculate recent în spațiul public, suma de 268 milioane lei menționată în diverse surse nu reprezintă o amendă, ci constituie diferența dintre valoarea declarată a investițiilor, în limita căreia compania a fost scutită de achitarea chiriei, și valoarea de piață a clădirii, așa cum a fost determinată de evaluatorul independent. Această sumă reflectă valoarea ajutorului de stat neautorizat, nu o sancțiune aplicată de Consiliu.


În prezent, nu există nici o decizie a Consiliului cu privire la încasarea vreunei amenzi sau recuperarea oricăror sume de la întreprindere, iar declarațiile făcute în acest sens de diferite persoane în spațiul public sunt eronate sau chiar intenționat false.


      2. Metodologia de evaluare utilizată:

În ceea ce privește metoda de evaluare, Consiliul Concurenței a utilizat raportul de evaluare prezentat de părțile implicate în dosar, fără a comanda propria evaluare. Este important de subliniat că această evaluare a fost realizată la solicitarea întreprinderii SE Bordnetze și nu a fost contestată prin prezentarea unei alte evaluări independente care să indice o valoare mai mare a clădirii. Prin urmare, Consiliul a fost obligat să ia în considerare această evaluare în luarea deciziei.


     3. Suspendarea executării deciziei:

În ceea ce privește afirmațiile făcute în presă potrivit cărora încasarea amenzii sau recuperarea unor sume ar fi fost oprite de Curtea de Apel Chișinău, dorim să clarificăm că aceste declarații sunt eronate. Decizia Consiliului nu are nici un efect de încasare sau recuperare a oricăror sume de la întreprindere și nu putea duce la falimentul întreprinderii, așa cum a fost invocat în unele surse media.


     4. Posibilitatea soluționării amiabile:

Consiliul Concurenței dorește să sublinieze faptul că există în continuare o posibilitate clară de soluționare amiabilă a acestei situații. În cazul în care SE Bordnetze prezintă o altă evaluare de piață, care să confirme că valoarea clădirii corespunde valorii investițiilor realizate, problema poate fi soluționată extrajudiciar. Aceasta ar implica ajustarea acordurilor dintre părți și notificarea corespunzătoare a Consiliului Concurenței, fără necesitatea implicării instanțelor de judecată sau a avocaților.


Clarificări privind Acuzațiile de Corupție

Referitor la acuzațiile precum că, înainte de adoptare a deciziei de către Consiliul Concurenței, a avut loc o încercare de a extorca o mită de la companie pentru a „soluționa" această problemă, trebuie să precizăm următoarele:

Imediat după apariția unor zvonuri despre un astfel de fapt, Președintele Consiliului Concurenței a contactat Centrul Național Anticorupție (CNA) și a oferit toată cooperarea necesară pentru investigarea acuzațiilor. Peste o scurtă perioadă de timp, a avut loc o singură discuție cu un reprezentant al CNA pe această temă, însă până în prezent nu dispunem de nicio informație suplimentară privind stadiul anchetei sau chiar existența unei investigații penale. Nu avem confirmări oficiale dacă există un dosar penal în acest sens și dacă acest caz este în curs de investigare.


Consiliul Concurenței este interesat mai mult decât oricine ca aceste acuzații să fie investigate în mod complet și transparent, pentru a clarifica toate circumstanțele relevante. Considerăm că este esențial ca orice persoană responsabilă, dacă astfel de acuzații s-ar dovedi adevărate, să fie trasă la răspundere conform legii.



 

 
Arrow Prev

             

        

Arrow Next